Horgolt hóemberrel és fenyővel díszitett koszorú

Egy igazán jópofa adventi koszorú egy Burdából, szerintem nagyon eredeti. Itt csak hóemberke és a fenyőfa elkészitését közöljük, a többi az elkészitő fantáziájra van bizva.

Hóemberke
Mérete:
kb. 8,5 x 5 cm
Hozzávalók:
fehér és fekete (403) Aida 5-ös pamut horgoló fonal (1 motring = kb 50 g); maradék narancssárga és fekete hímzőfonal (Coats); 1,75-ös horgolótű; kis kefe.
Itt van a jelmagyarázata horgoláshoz.
Horgolás:
Alapminta: spirálvonalban körben rövidpálcákat horgolunk. A spirálvonalú horgolásnál igen nehéz a pálcák számának ellenőrzése. ezért azt tanácsoljuk, egy-egy kör megjelölésére a kör utolsó rövidpálcája után fűzzónk be kontrasztszínű cérnát, horgoljuk le a következő kört, amjd a körvégén húzzuk ki és az új kör elejére ismét fűzzók be a cérnát.
Törzs és fej: Fehér fonallal, alapmintával, az alábbiak szerint dolgozunk: a kört szálgyűrűvel kezdjük, a testhez az 1-9. és a fejhez pedig az 1-6. jelűkört horgoljuk.
1. kör: 1 levegőszem, majd a szálgyűrűre 8 rövidpálcát horgolunk
2. kör: minden rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk = 16 rövidpálca
3. kör: minden 2. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk = 24 rövidpálca
4. kör: minden 3 rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk = 32 rövidpálca
5. kör: a 2. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk, majd hétszer minden 4. rövidpálcára 2 rövidpálcát, végül még 2 rövidpálcát horgolunk = 40 rövidpálca
6. kör: minden 5. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk = 48 rövidpálca
7. kör: minden rövidpálcára 1 rövidpálcát horgolunk = 48 rövidpálca
8. kör: a 3. rövidpálcára 2 rövidpálcát horgolunk, majd hétszer minden 6. rövidpálcára 2 rövidpálcát, végül még 3 rövidpálcát horgolunk = 56 rövidpálca
9. kör: minden rövidpálcára 1 rövidpálcát horgolunk = 56 rövidpálca
Cilinder: A horgolási rajz szerint dolgozunk. Fekete fonallal 18 levegőszemmel kezdjük, az első rövidpálcát a tűtől számitott 2. levegőszemre horgoljuk.
Összeállitás: A fejet kb. 1 cm szélesen a testre fektetjük úgy hogy a test utolsó köre alul és a fej utolsó köre felól van. Néhány öltéssel összevarrjuk a részeket. A cilinder felvarrjuk a fejre. A szemeket és a gombokat csomóöltéssel a száját száröltéssel hímezzük ki. Az orrot narancssárga fonallal feszitőöltéssel (két pontot kötünk össze rövid egyenes öltéssel)készitjük el. A kis keféből készitsünk seprüket, néhány öltéssel rögzitjük egy-egy seprüt a hóemberre.

Fenyőfa

Mérete: kb. 5,5 x 5,5 cm
Hozzávalók: Aida 5 (1 gombolyag kb. 50 g) zöld (683) pamut horgolófonal; maradék sárga és piros hímzőfonal (Coats); 1,75-ös horgolótű.
Horgolás: A horgolási rajz szerint dolgozunk, a munkát az A jelű nyílnál zöld fonallal, 29 levegőszemmel kezdjük. Az első egyráhajtásos pálcát a tűtől számitott 5. levegőszembe öltjük. a törzshöz az anyag fonákján a B jelű nyíltól kezdve még két sort horgolunk. A fenyőft tetszés szerint díszöltéssel hímezzük ki.