Topánkák piciknek

 

Lentebb bemutatunk 8 nagyon szép pici cipellőt. Többnyire horgoltak, ezért kerültek ide, de akad köztük kötött is, de talán jól meglesznek itt együtt. Remélem a pici babás anyukák meglelik a számukra leginkább tetszőt és örömteli alkotásba kezdenek. Egy régi Fürge Újjak magazinban voltak ezek és mivel hogy volt rá igény gondoltam beteszem, hátha más is örül majd neki.

1. Legyezőmintás
Mérete: a talp hossza 8 cm.
Hozzávalók: kb. 5 dkg, középvastag pamutfonal; 3 és feles horgolótű.
Minták: Rövidpálcák. Legyezős: a rajzról horgoljuk
A talpnál kezdjük 10 láncszemmel, és a láncszemsor mindkét oldalát (körbe) 4 sor rövidpálcával horgoljuk be . A kezdésnél és a végén az 1. és a 2. sorban 3-3 rövidpálcát szaporítunk, a 3. és 4. sorban pedig ugyanitt 4-4 rövidpálcát (48). A felsőrészhez 1 sor rövidpálcát , majd 2 sor legyezős mintát horgolunk körbe. A lábfej részt az elején lévő középső 11 szemmel oda-vissza haladva horgoljuk 6 sor legyezős mintával. Ezt a részt két oldalt hozzávarrjuk a felsőrész széléhez úgy, hogy a szárhoz 21 szem szabadon maradjon. Ismét körbe horgolunk 32 szemmel (az egyik oldala, a sarok, a másik oldala és a lábfej rész szemein): 4 sort a legyezős mintával készitünk, ezután még 2 sort a következő képpen: 1 sor: úgy horgoljuk, mint az utolsó előtti sort, de 3 egyráhajtásos pálca helyett 5 pálcát öltünk egy tőbe; 2. sor: 1 rövidpálca és 3 láncszem ismétlődik: a rövidpálcákat az 5 pálca közötti rövidpálcába, valamint az 1., 3., és 5. pálcába öltjük. A lábfejrész szélét, a talp és a felsőrész találkozási vonalát 1 sor rövidpálcával horgoljuk be. A boka vonalán 3 szálból sodrott, kb. 38 cm zsinórt fűzónk be.

2. Magas szárú
Mérete: a talpa hossza 9,5 cm.
Hozzávalók:
kb. 5 dkg rózsaszín, egy kevés fehér, középvastag pamutfonal; 5 db 3-as harisnyakötőtű, 3-as horgolótű.

Minták: Lusta: minden sorban minden szem sima (körkötésnél 1 sor sima és 1 sor fordított váltakozik). Sima: a színén sima, a visszáján forditott szemek. Azsúr: 1. sor (visszája): fordított; 2. sor (színe): 2, simán összekötött szem és 1 ráhajtás váltakozik; 3. sor: a szemeket és a ráhajtásokat fordítottan kötjük (körkötésnél az 1. és 3. sort is simán kötjük).
Fehérből, 34 szemmel kezdjük. A szemeket 4 tűre elosztjuk: az 1. tűre 12, a 2.-ra 5, a 3.-ra 12, a 4.-re 5 szemet teszünk. A sort összekapcsoljuk, és körbekötünk a következő csíkozással: 2 fehér és 11 sor rózsaszín lustakötés, 3 sor fehér aszúr és 10 sor rózsaszín lustakötés.
A lábfejrészt 12 szemmel, oda-vissza haladva kötjük: 1 sor rószaszín sima, * 3 sor fehér aszúrminta, 3 sor rózsaszín sima, a *-tól még egyszer ismételünk, majd 3 sor fehér azsúrminta és 1 sor rózsaszín sima következik. a lábfejrész két széléből rózsaszín fonallal 9-9 új szemet szedünk fel, és az összes (52) szemmel, lustakötéssel körben 4 rózsaszín, 2 fehér és 2 rózsaszín sort készítünk.
A lábfejrész 12 szemét félretesszük, a szomszédos 14-14 szemet leláncoljuk. A megmaradt 12 szemmel oda-vissza haladva, rósaszínnel, simakötéssel elkészintjük a talpat 9,5 cm hosszúra. Végül a talp 12 szemét és a lábfejrész félretett 12 szemét kötést utánzó öltéssel összedolgozzuk. A talp két szélét a felsőrészhez öltögetjük A szár felső szélét fehér fonallal, 1 ráksorral (balról jobbra haladó rövidpálcasor) horgoljuk körül. Rózsaszín fonalból láncszemekkel kb. 34 cm-es zsinórt horgolunk , ezt fűzzük be a 2. aszúrsorba.
3. Csíkos
Mérete: a talpa hossza 8,5 cm.
Hozzávalók: kb. 2-2 dkg fehér, siklámenszín és lila középvastag pamutfonal; 3-as horgolótű.
Minták. Rövidpálcasorok. Csíkos: a színeket 2 soronként váltogatjuk a következő sorrendben: lila, fehér, ciklámenszín, fehér.
A talpán kezdjük a horgolást fehér fonallal, 10 láncszemmel. Körben dolgozunk: a láncszemsor mindkét oldalát behorgoljuk rövidpálcákkal úgy, hogy az elején és a végén 3-3 rövidpálcát szaporítunk. Összesen 6 rövidpálcasort készítünk körben, miközben a két végén felváltva az egyik sorban 2-2, a másik sorban 3-3 rövidpálcát szaporítunk (50).
Ezután készítjük a sarkat: oda-vissza haladva 25 szemen 6 sor rövidpálcát horgolunk. A cipő orrához a talp szélének középső 9 szemén lilából 9 rövidpálcát horgolunk, majd a csíkos mintával 10 sort készítünk úgy, hogy 2 soronként mindkét szélén 5x1 rövidpálcát szaporítunk (19). Végül a lábfejrész két szélét a talphoz varrjuk, a felső végét pedig 6-6 szemen a sarokrész szélével varrjuk össze.
4. Bokapántos
Mérete: a talp hossza 8,5 cm.
Hozzávalók: kb. 5 dkg fehér, egy kevés ciklámenszín, középvastag pamutfonal; 3-as horgolótű; 2 gomb.
Minták: Rövidpálcák. Félpálcák: 1 ráhajtással beöltünk a szembe, áthúzzuk a szálat, s a tűn lévő 3 hurkot egyszerre lehorgoljuk. Horgolt virág: ciklámenszínű fonallal 5 láncszemből kapcsolt gyűrűvel kezdjük; 1. sor (ciklámenszín): 7 láncszem, * 1 félpálca a gyűrűbe, 5 láncszem, a *-tól négyszer ismételjük, a sor végén 1 hamispálca; 2. sor (fehér): az előző sor félpálcájának törzsét hátulról átfogva 1 rövidpálcát készítünk, 5 láncszem - ezt ismételjük, a sor végén egy rövidpálca.
A talpán kezdjük 10 láncszemmel. Körbe dolgozunk , a láncszemsor mindkét oldalát behorgoljuk rövidpálcákkal úgy, hogy az elején és a végén 3-3 rövidpálcát szaporítunk. Összesen 6 sor rövidpálcát készítünk körben, miközben a két végén felváltva az egyik sorban 2-2, a másikban 3-3 rövidpálcát szaporítunk (50). A felsőrészhez újjab 8 sor rövidpálcát horgolunk körben: az 1. sorban a sarokhoz kerülő szemeken szorosabban dolgozunk, a lábfejrészhez kerülő középső 8 szemet megjelöljük, és ezek mellett két oldalt, minden sorban 1-1 rövidpálcát kihagyunk, vagyis fogyasztunk (34).
A lábfejrész 17 szemén abbahagyjuk a munkát . A hátsó 17 szemen 2 sor rövidpálcát készítünk , majd a pánthoz mindkét szélén 9 új szemet készítünk, és az összes (35) szemmel még 3 rövidpálca sort horgolunk, közben a 2. sorban az egyik pánton 1 gomblyukat is (a 2-3. rövidpálca fölött 2 láncszemet horgolunk). A talp szélére és minden szélre 1 ciklámenszín rövidpálcasort horgolunk . Elkészítjük a virágot és az elejére öltjük. A pántokra felvarrjuk a gombot.
5. Pomponos fehér
Mérete: a talpa hossza 8 cm.
Hozzávalók: kb. 5 dkg, középvastag pamutfonal; 2 és feles horgolótű.
Minták: Rövidpálcasorok. Legyezős: 1. sor: 3 láncszem magasításnak, * a következő szembe 3 egyráhajtásos pálca, 2 szemet kihagyunk, a *-tól ismételünk, a sor végén 3, egy tőbe öltött egyráhajtásos pálca, majd az utolsó szembe 1 egyráhajtásos pálca; 2. sor: 3 láncszem, * 3 egyráhajtásos pálca az előző sor középső pálcájára, 2 szemet kihagyunk, a *-tól ismételünk, a sor végén 3, egy tőbe öltött egyráhajtásos pálca, végül az utolsó szembe 1 egyráhajtásos pálca; a 2. sort ismételjük.
A talpán kezdjük a munkát 11 láncszemmel. Körbe dolgozunk: a láncszemsor mindkét oldalát 7 rövidpálcával horgoljuk be úgy, hogy az első 6 sor elején és a végén 3-3 rövidpálcát szaporítunk (58), a 7. sorban már nem.
Ezután a felsőrészt készítjük: az összes szemmel körben 10 rövidpálcasort horgolunk: az elején a középső szemet megjelöljük, ettől jobbra és balra minden sorban 9x1-1 szemet összehorgolunk. A megmaradt 40 szemmel, oda-vissza haladva, legyezőmintával 4 sort horgolunk. Végül a felsőrész szélére, valamint a talp és a felsőrész találkozására 1 sor rövidpálcát horgolunk. Két kis pompont készítünk, ezeket a felsőrész elejére öltjük.

6. Papucscipő virággal
Mérete: a talp hossza 9,5 cm.
Hozzávalók: kb. 5 dkg fehér és kevés rózsaszín, középvastag pamutfonal; 3-as horgolótű.
Minták: Rövidpálcasorork. Ráköltés: balról jobbra haladó rövidpálcasor. Virág: rózsaszín fonallal, 4 láncszemből kapcsolt gyűrűvel kezdjük. 1. sor: * 1 rövidpálca a gyűrűbe, 4 láncszem, a *-tól ötször ismételünk, a sor végén egy hamispálca.
A talpán kezdjük a munkát 10 láncszemmel. Körbe dolgozunk: a láncszemsor mindkét oldalát 7 sor rövidpálcával horgoljuk be úgy, hogy az első 6 sor elején és végén 3-3 rövidpálcát szaporítunk (56). A 7. sorban már nem szaporítunk. Elkészítjük a felsőrészt: körbe 10 sor rövidpálcát horgolunk, az elején a középső 12 szemet megjelöljük , s ettől jobbra és balra, minden sorban, 9x1-1 szemet összehorgolunk (38). Ezután rózsaszín ráköltéssel behorgoljuk a talp szélét és a felső szélt. Végül az elejére felvarrjuk a virágot.
7. Sárga pomponnal
Mérete: a talp hossza 9 cm.
Hozzávalók: kb. 15 dkg barna és egy kevés rárga, középvastag műszál-gyapjú keverékfonal; 5 db 3 és feles harisnyakötőtű, 3 és feles horgolótű.
Minták. Lusta: minden sorban minden szem sima (körkötésnél 1 sor sima és 1 sor fordított váltakotik). Horgolt szegély: minden 2. szembe 2 rövidpálcát öltünk.
Barna fonallal, 42 szemmel kezdjük. Oda-vissza haladva 24 lustakötésű sort készítünk. Ezután a két szélén 9-9 szemet egy sorban leláncolunk. A megmaradt 24 szemet 4 tűre elosztjuk, és körbe, lustakötéssel dolgozunk, ennek 15. sorában a szemeket kettesével összekötjük (12), átfűzzük rajtuk a szálat, szorosra húzzuk és elvarrjuk. A sarokrészen összevarrjuk a cipőt, a felső szélére sárga szegélyt horgolunk. Két kis sárga pompont készítünk és a cipő elejére öltjük.
8. Pirossal hímzett
Mérete: a talp hossza 7 cm.
Hozzávalók: kb. 5 dkg fehér és egy kevés piros, középvastag pamutfonal, 5 db 3-as harisnyakötőtű, 3-as horgolótű.
Minták. Lusta: minden sorban minden szem sima (körkötésnél 1 sor sima és 1 sor fordított váltakotik). Horgolt szegély: * 1 rövidpálca a szélbe, 3 láncszem, 1 rövidpálca az 1. láncszembe, 1 szemet kihagyunk, a *-tól ismételünk.
Fehérből kezdjük 36 szemmel. A szemeket 4 tűre elosztjuk: az 1. tűre12, a 2.-ra 6, a 3.-ra 12, a 4.-re 6 szemet teszünk. A sort összekapcsoljuk, és körben 18 sort kötünk. A 19. sor 2, simán összekötöttt szem és 1 ráhajtás váltakozásával készítjük (a következő sorban a ráhajtást is simán kötjük).
A 27. sortól elkészitjük a lábfejrészt: az 1. tű 12 szemén oda-vissza haladva 18 sort kötünk. Ezután a lábfejrész két széléből 8-8 új szemet szedünk fel, és az összes (52) szemmel körben 8 sort készítünk, majd a lábfejrész középső 12 szemét biztosítótűn félretesszünk, a szomszédos 14-14 szemet leláncoljuk. A megmaradt 12 szemmel elkészítjük a talpát: oda-vissza haladva 7 cm-t kötünk. A talp és az orr 12-12 szemét kötés utánzó öltéssel összedolgozzuk. Ezután a talp két szélén levő nyílást is bevarrjuk.
A cip felső szélére fehérből szegélyt horgolunk, alá 1 sor egy sor piros boszorkányöltést hímezünk (egy öltéssel 2 szemet és 4 sort fogunk át). A piros fonal 2 összefogott szálával kb 30 cm-es zsinórt sodrunk, és befűzzük a kötött lyuksorba-